Hem » Skor » Damskor » Problemfötter » Hallux valgus

Hallux valgus

Hallux valgus eller fotknölar är ett tillstånd som kännetecknas av att stortåleden blir sned och att det växer ut en knöl på utsidan av leden. Dock kan problem förekomma utan att stortåleden har blivit sned. Vissa personer känner smärta och irritation i leden utan att någon knöl syns, medan andra klarar sig från smärta trots att hallux valgus knölen är mycket utvecklad. Dessa fotknölar är väldigt vanliga främst bland kvinnor. Det finns både ärftliga faktorer men även felaktiga skoval kan ge detta.  

Dessa skor nedan är just anpassade för hallux valgus och har bra utrymme och är flexibla fram genom speciella framställningsmetoder, patent, material eller skärningar för att ge plats åt den ibland ömma fotknölen. Klicka här på vårt sortiment hjälpmedel för hallux valgus.

 

• Lär dig mer om hallux valgus av ortopedingenjören Stefan genom att klicka här.

Ortopedingenjör Stefan tipsar om hallux valgus

Symptom vid Hallux Valgus

Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortåleden blir sned och att det växer ut en knöl på utsidan
av leden. Dock kan problem förekomma utan att stortåleden har blivit sned. Vissa personer känner smärta och irritation i leden utan att någon knöl syns, medan andra klarar sig från smärta trots att hallux valgus knölen är mycket utvecklad.

Orsak till Hallux Valgus

Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framförallt hos kvinnor.
Orsaken anses vara ärftlig men skovalet är av stor betydelse. Allt för högklackade skor ger en förskjutning av belastningen till framfoten.
En spetsig form på skons framdel vrider stortån så hallux valgus uppstår.

Behandling av Hallux Valgus

Vid Hallux valgus rekommenderar vi individuella, ortopediska fotbäddar (skoinlägg) som stödjer främre fotvalvet.
Blir det riktigt besvärande kan operation komma i fråga.

Skotips

Viktigt är att inte gå i för smala eller spetsiga skor eller skor med för höga klackar för det skapar irritation och ökar belastningen på stortåleden.

Extra breda skor är att föredra. I vissa fall kan utlästning av skorna över stortåleden vara nödvändig.

Vi har många skor som är speciellt tillverkade i extra töjbart, flexibelt material just vid platsen för hallux valgus knölen.

En nyhet är den patenterade Suaflex-produktionsmetoden! Suaflexpartiet på skon är extra flexibelt med sin speciella konstruktion. Samtidigt som trycket avlastas så syns inte knölens deformation lika tydligt då den "trollas bort" rent visuellt!

En fantastisk uppfinning som glädjer de väldigt många som lider av hallux valgus! Klicka här för att se hur "osynlig" hallux valgusknölen blir när man får foten i Suaflexskon!

Totalt 72 poster
Sida 1 av 2
1 2