Är era skor miljövänliga?

Detta är en enkel fråga men svaret är inte lika enkelt eller snabbt. Tyvärr är det så att naturgarvningens färg inte håller så bra för solljus. Det naturgarvade skinnet är dessutom otroligt mjukt och töjbart och ger ingen styrsel alls för foten. Både skinnets färg och struktur är väldigt ojämn. Så än så länge är det inte bra nog anser vi. Våra kunder förväntar sig att skorna är bra, stabila och håller länge.

Det går dessutom åt enorma mängder med vatten för att skölja bort överskottsfärgen efter den vegetabiliska garvningen. Det finns flera skoföretag med stark miljöprofil som valt bort vegetabilisk färgning bara för det, eftersom det i sig inte är miljövänligt.

Så tills de uppfinner en färg som håller och verkligen ger bra skor och är miljövänlig i sista änden, så färgar vi lädret med färger som kommer från Europa och som håller sig väl inom de hårda miljöregler som gäller här. Vi använder inte krom 6!

Vi använder heller inte rågummi i yttersulorna. Gummiträden räcker inte till att producera skor utan är direkt omiljövänligt (som också korkar i vinflaskor från korkträden är). Rågummi motstår heller inte lösningsmedel eller stark värme så om du står i en vattenpöl med bensin eller olja i, kan de lösas upp. Står sulorna nära varann i värme eller solljus smälter de och fastnar vid varann.

Vi använder istället Thermoplastiskt gummi i yttersulorna (TR eller TPR) i flertalet av våra skor för att få en mer greppvänlig känsla. TPR är en återvinningsbar produkt. Vill du läsa mer, klicka här.

Vi anser att en sko som håller länge inte ökar på sopberget och därmed är miljövänlig.

Däremot bevakar vi ständigt vad som händer med utvecklingen av skinn och andra komponenter för att kunna använda miljövänligare alternativ när de är bra nog.

 

Cinnamons miljöpolicy: Vi värnar om miljön både långsiktigt och kortsiktigt!

Cinnamons skokartonger är gjorda av 100% återvunnen kartong.

Silkespappret i skokartongerna är gjorda av 100% återvunnet material.

Vi betalar Fti (återvinningshantering) för all kartong som vi tar in i Sverige.

Vi återanvänder alla kartonger som kommer med varorna att skicka ut desamma i.

Packtejpen som används är tillverkad med vattenbaserat akrylhäftämne, dvs fritt från lösningsmedel. Den har bättre häftämne än en standardtejp vilket gör att det inte krävs lika mycket tejp.

Kontorspapper återanvänds.

Sopor källsorterar vi på huvudkontor/lager och i våra konceptbutiker.

Belysningen i showroom, butik och till mässor har vi bytt ut till energisnåla led-lampor.

Alla material som används till våra skor är från Europa (vilket får kallas närproducerat i jämförelse till den stora mängden skor som tas in i Sverige). Våra skor är gjorda av naturligt skinn i alla delar där det inte är en stor fördel med syntet (exempelvis de partier som behöver vara av stretchmaterial för att hjälpa till vid hallux valgus-problem). Vi använder inte rågummi till våra sulor pga brist på gummiträd. Dessutom är naturgummits sammansättning inte stabil i värme och vid kontakt med bensin (tex i en vattenpöl) vilket gör att de löser upp sig eller klistrar ihop sig med varandra.

Kemikalierna som används i produktionen av våra skor är under EUs gränsvärden. Vi har valt bort vegetabilisk garvning av skinn av två anledningar. Dels går det åt extrema mängder vatten för att skölja bort lösa färgpartiklar och dels för att ett vegetabiliskt garvat skinn bleks betydligt snabbare vilket gör att de hamnar på sopberget tidigare.

Designen på våra skor är långsiktig vilket innebär att de inte blir omoderna direkt utan kan användas flera säsonger.

Vi gör inte sönder skoprover utan tar tillvara dessa så de kan användas. Halvparen lagras för att till slut hitta sina makar och bli hela par. Skor som reklameras och/eller har små fel skänks till behövande till exempel flyktingförläggningar och Frälsningsarmén.

Spillmaterial av skinn från produktionen används till små väskor, nyckelringar och bokmärken.

Vi samfraktar skorna så att lasten optimeras. Vi flyger inte hem leveranser.

Cinnamons Non-Woven-kasse är helt återvinningsbar och allt spillmaterial från produktionen återanvänds för produktion av andra PP-produkter. Tillverkningen av Non-woven är även resurssnål jämfört med tillverkning av andra produkter i textil. Non-woven-kassen kan även med fördel användas vid shopping och utflykter.

Cinnamons papperskassar är gjorda av svenskt, FSC-certifierat-papper.

Katalogerna trycks på FSC-märkt papper, på ett lokalt ISO14001-certifierat företag, i en sluten process så det inte blir utsläpp av överskottskemikalier. Vi har även satsat på en kompletterande blädderbar webbkatalog för att spara på pappersförbrukningen.

Fakturor och bekräftelser skickas via mail så vi sparar på resurser för kuvert, frimärken och transport av brev.

Vi uppmuntrar personalens ambitioner att åka cykel/kommunalt till arbetet och väljer i övrigt miljövänliga produkter i största möjliga mån.