Pronation och Supination

Symptom
Pronation innebär att foten/fotleden tippar inåt (pronerar).
Supination är motsatsen – foten/fotleden tippar utåt (supinerar).
Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä och till och med högre upp i kroppen såsom i rygg eller nacke. Sliter du dina yttersulor mer på inner- eller yttersidan kan det vara ett tecken på att du pronerar eller supinerar.

Bara en liten vinkel vid foten ger stor belastning på knä och höft och kan skapa problem i resten av kroppen.

Orsak
Pronation och supination är medfött.
Behandling
En individuellt anpassad fotbädd med påbyggt pronations-eller supinationsstöd hjälper dig att komma till rätta med problemet.
Skotips
Cinnamons alla skor har urtagbara innersulor så att du får plats med dina egna fotbäddar/inlägg.

Plattfot/Högt fotvalv

Symptom
Plattfot (lågt fotvalv) kan innebära ett tillstånd med belastningssmärta.
Högt fotvalv kan innebära belastningssmärta då belastning inte sker under hela foten. Problemen kan komma plötsligt men är i många fall resultatet av lång tids överbelastning.
Orsak
Plattfothet är antingen medfött eller orsakas oftast av en bristning eller inflammation i den kraftiga sena som löper under foten. Då sjunker fotvalvet ner eller kollapsar.
Högt fotvalv är oftast medfött.

Behandling
Plattfot bör behandlas i ett så tidigt stadium som möjligt för att undvika att fotvalvet kollapsar ytterligare.
Både låga och höga fotvalv bör behandlas med individuella fotbäddar som kan flyttas till olika modeller av skor.
Skotips
Fotvalvets uppbyggnad styr ditt val av sko. Har du lågt fotvalv har du troligen en tendens att överpronera och behöver pronationsstöd och en sko med rak eller lätt svängd läst.
Du som har ett medelhögt fotvalv kan välja bland många modeller.
Till dig med högt fotvalv passar det bra med en sko som har god stabilitet och svängd läst. I skor med utbytbara innersulor som Cinnamonskor), stödjer det personligt utformade inlägget din fot på rätt sätt.

Hallux Valgus

Symptom

Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortåleden blir sned och att det växer ut en knöl på utsidan av leden. Dock kan problem förekomma utan att stortåleden har blivit sned. Vissa personer känner smärta och irritation i leden utan att någon knöl syns, medan andra klarar sig från smärta trots att knölen är mycket utvecklad.
Orsak
Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framförallt hos kvinnor. Orsaken anses vara ärftlig men skovalet är av stor betydelse.
Behandling
Vid Hallux valgus rekommenderar vi individuella, ortopediska fotbäddar (skoinlägg) som stödjer främre fotvalvet. Blir det riktigt besvärande kan operation komma i fråga.
Skotips
Viktigt är att inte gå i för smala eller spetsiga skor eller skor med för höga klackar. Detta undviker irritation och minskar belastningen på stortåleden.
Extra breda skor är att föredra. I vissa fall kan utlästning av skorna över stortåleden vara nödvändig.
Om det gör ont finns det i Cinnamons kollektioner skor med stretchmaterial på insidan eller på hela överdelen som ger plats och avlastar.

Hälsporre

Symptom
Hälsporre kan uppstå när de stora senytorna under fotsulan överbelastas. Detta ger upphov till smärtor i hälen och ibland kan en taggutväxt bildas. Problem i hälarna kan komma och gå men vid en konstaterad hälsporre så är det ett permanent tillstånd som kan vara svårt att bli av med om inga insatser görs.

Orsak
Det finns ett antal olika orsaker till hälsporre. Oftast triggas smärttillståndet och hälproblemen igång av någon typ av överbelastning, så som för tunna eller för platta sulor som ger en felbelastning.
Behandling
En individuellt anpassad ortopedisk fotbädd med urgröpning för hälsporren och extra stötdämpning avlastar smärtområdet.
Skotips
Det är viktigt att ha bra stötdämpning under hälen och utbytbara innersulor så du får plats med det anpassade inlägget. Det finns i Cinnamons skor.

Diabetes

Vid diabetes som kan ge nedsatt känsel, är val av skor och inlägg en viktig fråga.
Inlägget avlastar och förhindrar förhårdnader vilka kan ha svårt att läka.Behandling
Individuellt anpassad fotbädd ger korrigering och en jämn belastning för att undvika skador på fötterna.
Skotips
Skorna ska ha rymliga tåboxar så att de ger framfoten gott om plats. De får inte vara gjorda så att någonting invändigt i skon kan skava.

Plantar Faciit

Symptom
Plantar fasciitsmärtan kommer plötsligt eller smygande och börjar vid hälkudden, i en punkt på insidan av hälen, som kan sträcka sig mot mitten av fotvalvet och bakre delen av vristen. Första tecknet är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila.
Orsak
En plantar fasciit uppstår p.g.a. överbelastningsskada i fästet i den sena som löper under fotvalvet och fäster in i hälbenet. Problemen behöver inte alltid bero på att senan skadats utan det räcker i många fall med att den är stram eller lite kort.
Behandling
Individuella fotbäddar med eventuell urgröpning för hälen och extra stötdämpning.
Fotbäddar fungerar som avlastare för smärtområden och ger plantarsenan en chans att läka ut.
Tänk på att även göra fotgymnastik för att stärka muskulaturen och stretcha senor och ledband.
Skotips
Det är viktigt att ha bra stötdämpning under hälen och/eller utbytbara innersulor så att du får plats med det anpassade inlägget. Det finns i Cinnamons skor.

Hammartå

Symptom
Hammartå är när du har en eller flera tår som är krökta och lägger sig över varandra, vilket oftast gör ont.

Orsak
Hammartå får man oftast för att man har haft för trånga skor. Men det kan även bero på att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och där med blir krökt.

Behandling
Inlägg efter avgjutning med pelott motverkar hammartåns felställning.
Har du stora besvär kan du behöva opereras.
Skotips
Cinnamons skor är breda och vissa modeller har även stretchmaterial framtill.

Liktorn

Symptom
Liktorn är en
typ av förhårdnad,
som oftast sitter ovanpå eller mellan tårna. Om denna förhårdnad inte behandlas utan fortsätter att utsättas för tryck och slitage kommer förhårdnaden att pressas inåt som en tagg vilket kallas för liktorn.
Orsak
Liktornar och förhårdnader kommer oftast av att man har haft skor som tryckt eller klämt på foten.

Liktornar och förhårdnarder
Behandling
En fotterapeut kan hjälpa dig att få bort liktornar och förhårdnader.
Inlägg efter avgjutning avlastar och minskar på så sätt obehag och återkomst. Det finns även produkter på apoteket som kan hjälpa till att lindra besvären.
Skotips
Rymliga och sköna skor som inte klämmer någonstans hittar du hos Cinnamon.

Det här kännetecknar en sko som är bra för fötterna

Skon ska ha bra stötdämpning och rak läst.
En stum eller tunn sula gör att du blir trött i fötterna och riskerar att få hälsporre och andra följdproblem. Din kroppsvikt har också betydelse för hur skons stötdämpning fungerar. Du som är lite tyngre bör leta efter en sko som är stabil och har en rakare eller lätt svängd läst.

Skon ska ha en viss lutning (sprängning).
1-3 cm är bra men det beror även på dina förutsättningar.
Med en helt platt sko tänjs hälsena och knä ut i fel ställning. För hög klack är naturligtvis inte heller bra då du lätt kan vricka fötterna, överbelasta framfoten eller i längden få allt för korta hälsenor.
Bakdelen av skon ska vara stabil så din fot har ett bra stöd i sidled vid hälen.
Det ska inte gå att trycka fram bakdelen av skon ner mot innersulan.
Skon ska vara rymlig fram vid tårna och där gärna ha mjukt och följsamt skinn.
Titta på hur din fot ser ut fram, så ska även skons form se ut. Spetsiga skor kan ge hammartå, liktornar, hallux valgus och smärta.

Snörning eller kardborre ska dras åt runt foten varje gång du tar den på dig.
Att bara hoppa i ett par löst knutna skor ger för dåligt stöd och balans och kan även ge ömma tår då foten åker fram i skon när du går. Använd skohorn om det behövs för att inte förstöra skons hälkappa.
Fötterna avger fukt och därför bör skorna kunna andas.
Därför är det viktigt att satsa på skinnskor som i sig har naturlig andning. Urtagbara innersulor kan tas ur och luftas.
Syntetskor är täta och kan ge dålig svettlukt och fotsvamp.
Yttersulan ska vara stabil så foten får stöd.
Den ska inte gå att vrida eller böja ihop från tå till häl.