Hem » Skor » Damskor » Problemfötter » För hammartår

För hammartår

Hammartå

 Hammartå

Hammartå

Vad är hammartå? Jo, hammartå är när du har en eller flera tår som är krökta, och till och med kan ligga på varann, vilket oftast gör ont och kräver extra utrymme i skorna. 

Cinnamons skor är breda och vissa modeller har även stretchmaterial framtill som ger plats och avlastning vid ömma tår. De som är extra breda har extra mycket utrymme för tårna. Se vårt sortiment nedan av skor för hammartår!

VI har även bra hjälpmedel för hammartår. Klicka här

 

• Klicka här för att läsa om vad man kan göra åt hammartår och behandling av hammartår

Symptom vid Hammartå

Symptom
Hammartå är ett tillstånd som kännetecknas av att tårna kroknar och tar plats uppåt. Nedsjunkna främre fotvalv kan i längden orsaka hammartå som en reaktion på snedställningen. Om man inte får hjälp med detta kan det fixerade tillståndet klotå infinna sig då tårna inte kan rätas ut längre. Om tårna skaver mot skorna så får man liktornar, förhårdnader på dem. Ofta ser man även hallux valgus i samband med hammartå/klotå.
Orsak
Hammartå kan man få av att gå i för trånga skor och/eller nedsjunkna främre fotvalv. Foten kompenserar belastningen på de främre tålederna genom att bygga en skyddande kudde under tålederna. Tårna behöver då böjas nedåt för att nå marken vid gång och tårna formas då onaturligt. Den nedsjunkna fotvalvet gör att foten inte får stöd och rätt riktning och kan då även orsaka hallux valgus. Det är viktigt att tidigt söka hjälp för att inte få bestående besvär.
Behandling
Vid hammartå och eller hallux valgus rekommenderar vi individuella, korrigerande ortopediska fotbäddar (skoinlägg) med en inbyggd pelott som stödjer främre fotvalvet. Man bör använda skoinläggen i alla skor. Blir det riktigt besvärande kan operation komma i fråga. Det bästa resultatet får man om man börjar tidigt med pelott och skoinlägg för att undvika att läget förvärras.

Totalt 40 poster
Sida 1 av 2
1 2