Hur ska jag sköta skorna så de håller sig fina längre?

Vid köp av nya skor i skinn, mocka, nubuck eller textil är det bra att spraya lite med en impregnering före användning. Då får skon en tunn hinna som blir lätt smuts- och vattenavvisande. Impregnering bör göras regelbundet. Cinnamon har både impregneringsspray och naturell skokräm. Skor i syntet behöver inte impregneras eller fettas in. Det kan bli vita prickar på ytan då det inte sugs in i materialet.  

En skinnsko behöver med tiden näring för att skinnet ska hålla sig smidigt. Använd gärna ett ofärgat läderbalsam/skokräm. Det aktiverar också färgen. Färgad skokräm är bra på partier där skinnet repats eller nötts lite extra vid använding. Det ger en mer täckande yta. Vill man ha en blankare yta kan man efterpolera med en nylonstrumpa. Läs alltid på förpackningen på produkten du tänker använda.
Det finns många produkter på marknaden och alla skinn är behandlade på olika sätt. Testa därför alltid produkten på en mindre synlig yta innan du behandlar hela skon.

Rengör skorna med en fuktig trasa och borsta bort all typ av smuts och dammefter varje användning. Torka alltid skorna i rumstemperatur om de blivit våta - aldrig på element eller liknande. Använd gärna skoblock eller silkespappret som medföljer för att skorna ska hålla formen bättre. Framförallt i skor med stretch framtill, så de inte drar ihop sig och blir skrynkliga. Använd inte samma skor varje dag. De mår bra av att vila emellanåt.

Följ de tre enkla grundstegen för att ge dina skor en lång livslängd:

• Rengör

• Vårda

• Skydda